Lankomumas

Straipsnių peržiūros
379875

ERASMUS+ PROGRAMOS PROJEKTAS „PIETŲ EUROPOS VIRTUVĖ GERESNIAM SPECIALISTŲ RENGIMUI“ NR. 2016-1-LT01-KA102-022814

2017 m. vasario – kovo mėnesiais pagal Erasmus+ projektą „PIETŲ EUROPOS VIRTUVĖ GERESNIAM SPECIALISTŲ RENGIMUI“ , NR. 2016-1-LT01-KA102-022814 į Maltą bei Italiją susipažinti su Pietų Europos šalių virtuve išvyko šeši Vilkijos žemės ūkio mokyklos virėjo specialybės besimokantys mokiniai (į Maltą - Virginija Petrauskaitė, Gintarė Rakauskaitė, Justina Seniūnė, Paulina Bakaitytė; į Italiją – Vaida Šuminienė ir Rolandas Pranevičius). Mokinių grupes į svečias šalis lydėjo lydintys asmenys  - Marijampolės profesinio rengimo centro atstovai.

Stažuotės metu mokiniai gilino profesines žinias Viduržemio jūros virtuvės patiekalų gamyboje ir jūros gėrybių gaminimo technologijose, susipažino su kitų šalių kultūra, praplėtė akiratį, tobulėjo kaip asmenybės. Tobulinant profesines kompetencijas, buvo ypač naudinga dirbti su modernia šiuolaikiška virtuvės įranga, įvairių rūšių jūros produktais, išmokti gaminti žuvies ir ”fussion cuisine” patiekalus, dirbti komandoje.

Virėjo specialybės pirmo kurso mokinė Justina Seniūnė ir antro kurso mokinė Gintarė Rakauskaitė atliko praktiką Maltoje, POPEYA VILLAGE (Popajaus kaimas) restorane ir dalinasi savo įspūdžiais:

   

(Popajaus kaimelyje yra du restoranai)

  

Abiejuose restoranuose meniu yra tas pats, skirtas turistams, norintiems greitai ir skaniai pavalgyti.“- pasakojo merginos.

  

 „Kiekvieną dieną vos atvykusios į restoraną, prieš prasidedant darbui virtuvės šefui padėdavome pasiruošti produktus: ištraukdavome maistą iš šaldytuvų, šaldiklių, padėdavome pasiruošti ingridientus (pjaustydavome įvairias daržoves, paruošdavome padažus makaronams). O esant restorano lankytojų užsakymams ruošdavome įvairias salotas, biurgerius, sumuštinius bei kitus patiekalus.“ – įspūdžiais dalinosi Justina.

  

  

Laisvalaikiu nuo darbų projekto dalyviai aplankė Maltos sostinę Valetą,  jaukų kaimelį Mgarr, viduramžių miestą Mdiną,

 

 Blue grotto

Maltoje projekto dalyviai įgijo įvairiapusės patirties: gyvenimo užsienyje, užsienio kalbos įgūdžių pagerinimo, darbo virtuvėje, išmoko naujų receptų.

Italijoje patirties įspūdžiais mielai dalinosi Rolandas Pranevičius ir Vaida Šuminienė. Projekto dalyviai buvo apgyvendinti viešbutyje  Quality Hotel Atlantic Congress & Spa,  Borgaro Torinese mieste, drauge su kitais projekto dalyviais iš Marijampolės profesinio rengimo centro bei Biržų technologijų ir verslo mokymo centro.  Mokiniai išmoko ruošti jūros gėrybes, susipažino su Italijos nacionaline virtuve, maisto ruošimo ir patiekimo subtilybėmis.

 

 

„Mums labai patiko tiek Italų virtuvė, tiek patys italai. Buvo keista, kad italai stebėjosi lietuvių darbštumu ir nuolat kartodavo „dirbkite lėčiau, mėgaukitės“. Aišku, buvo sunku priprasti prie tokio mentaliteto, tačiau po savaitės ėmėme tuo žavėtis. Supratome, kad jiems darbas vienas iš gyvenimo malonumų. Jie myli ir mėgaujasi savo darbu, o ne nuolat skuba, verčiasi per galvą, kaip dažnai pasitaiko čia, Lietuvoje. Buvo nuostabu matyti, kad restorano savininkai ir čia užsukantys klientai nuolat šypsosi, nuoširdžiai ir šiltai bendrauja, yra dėkingi ir malonūs vieni kitiems.“ – savo įspūdžiais dalinosi Vaida ir Rolandas.

Savo patirtais įspūdžiais, profesiniais atradimais, naujų receptų gamybos ypatumais mokiniai dalinosi praktinių pamokų metu. Dalyvių sukaupti įspūdžiai, naujų receptų aprašymai suguls ir kuriamoje elektroninėje receptų knygelėje, tad jų įgytos teorinės bei praktinės žinios ruošiant nacionalinius Maltos  ir Italijos patiekalus bus pritaikytos mokant virėjo specialybės mokinius ir ateityje.

Tikimės, kad įgytą darbo, tarpkultūrinę praktiką Maltoje ir Italijoje mokiniai išnaudos Lietuvoje, tiek moksle, tiek būsimame darbe, tiek ir kasdieniniame gyvenime.

Dalyvių stažuotę patvirtina sertifikatai ir Europass mobilumo dokumentai.

Projektas finansuotas iš Europos Komisijos „Erasmus+“ programos lėšų. Lietuvos Respublikoje programą administruoja Švietimo mainų paramos fondas.